Sunday, August 05, 2018

Titkok és tabuk nélkül – meglepő tényt tükröz a Nickelodeon kutatása | Nickelodeon Hungary

Below is Nickelodeon Hungary's version of Viacom's latest global research study, Kids of the World, via BEOL. A English version of this article can be read here:

Titkok és tabuk nélkül – meglepő tényt tükröz a Nickelodeon kutatása


A mai gyerekek első sorban a családtagjaik között keresik a barátjukat.



A Viacom gyerekcsatornája, a Nickelodeon 31 országban, köztük hazánkban készített felmérést az alfa generáció szokásairól, viselkedéséről, hogy reális képet kapjon az általa megszólított fiatal nézőkről. Közel hatezer 6 és 11 év közötti gyerek segítette a kutatás sikerét, melyből többek között az is kiderült, hogy a 2007 után születettek már nem titkolóznak a szüleik előtt. Az anyukák, apukák, tesók vagy épp nagyszülők átvették a legjobb barát szerepét.

A mai gyerekek ösztönösen tudják, hogy a világ folyamatosan változik − derül ki a Nickelodeon kutatásából. A Viacom fontosnak tartja, hogy ismerje közönségét, a csatornáit néző emberek szokásait, helyzetét, értékrendjét, ezért a gyerekcsatorna esetében a 6-11 éveseket kérdezte meg. Ez már az a korosztály, melynek tagjai az első okostelefonok megjelenésével egy időben születtek. A kutatásból kiderül: izgatja őket a technológiai fejlődés és az innováció, pozitívan élik meg a gyors változást, ugyanakkor tisztában vannak a világ problémáival és az örökös feszültséggel is.

Ennek a generációnak a legnagyobb védelmet a család adja, ez a boldogságuk fő forrása is. Sőt, a gyerekek 61 százalékának a legjobb barátja is a családtagok közül kerül ki. A családmodellek viszont egyre sokszínűbbek: a klasszikus anya-apa-gyerekek felállás mellett egyre többen nevelik egyedülálló szülőként gyermekeiket, van, ahol a nagyszülőkkel élnek a gyerekek, és egyre gyakoribbak a szivárványcsaládok is. A mai gyerekek számára a „szülő” kifejezés szeretettel és tisztelettel teli, minden olyan felnőttre alkalmazható, akiben a leginkább bíznak, és, aki rendszeresen törődik velük.


A technológia és a közösségi média újfajta intimitást teremtett a gyerekek és családjaik között, lehetővé téve számukra a kapcsolatfelvételt, még akkor is, ha egymástól épp külön töltenek el időt. A magyar gyerekek 37%-ának van saját tabletje, és 45%-uk rendelkezik saját okostelefonnal. Ezen technikai vívmányok hatására a gyerekek ma már nagyon nyitottak, sokat kommunikálnak szüleikkel: megosztják egymással, hol vannak, kikkel és mit csinálnak, hogy érzik magukat. Most cseperedik fel az első olyan generáció, akik ugyanúgy kommunikálnak a családtagokkal, mint barátaikkal és társaikkal.

A gyerekek a családjuk támogatásának és a biztonságérzetnek köszönhetően sokkal magabiztosabbak. A megkérdezett magyar gyerekek 95%-a tartja magát kíváncsinak, 92% kreatívnak, 100 magyar gyerekből 81 optimista és 80 nézi a dolgok jó oldalát. Nyilvánvaló, hogy a gyerekek a maguk módján támogatják és védik a családjukat, annak ellenére, hogy a világ nem mindig boldog hely. Tisztában vannak azzal, hogy az élet nem lehet tökéletes, de, ha megfelelőek az életkörülményeik, elismerik, hogy milyen szerencsés családban élhetnek. A mai gyerekek A barátság világnapján már nem csak kortársaikkal, a családtagjaikkal való kapcsolatukat is ünneplik.

Arról pedig, hogy minden családnak megvannak a maga szokásai, mi mesélhetne viccesebb módon, mint A Lármás család, amely minden hétköznap 18.35-től várja a gyerekeket új részekkel a Nickelodeon műsorán.

###

Több Nick: September 2018 on Nickelodeon Central and Eastern Europe (CEE) | Blurt! | Loud House | SpongeBob | Regal Academy S2 | Nella | ALVINNN + More!

Additional sources: Google Translate, Program24.
Follow NickALive! on Twitter, Tumblr, Google+, via RSS, on Instagram, and/or Facebook for the latest Nickelodeon Hungary News and Highlights!

No comments:

Post a Comment

Have your say by leaving a comment below! NickALive! welcomes friendly and respectful comments. Please familiarize with the blog's Comment Policy before commenting. All new comments are moderated and won't appear straight away.