Friday, June 18, 2021

ViacomCBS Among Companies to Speak Out Against Hungary's New Anti-LGBTQ+ Law

Following Hungary's parliament passing legislation on Tuesday, June 15 that bans the dissemination of content in schools and TV shows for under-18s deemed to promote homosexuality and gender change, media companies in the Hungarian media market, including ViacomCBS (parent of Nickelodeon, Nick Jr., Nicktoons and NickMusic), WarnerMedia (parent of Cartoon Network), A+E Networks UK, AMC and HBO have spoken out against the draconian law.

Silhouettes of demonstrators are seen as they march around the Hungarian parliament to protest against Hungarian Prime Minister Viktor Orban and the latest anti-LGBTQ law in Budapest, Hungary, June 14, 2021. REUTERS/Marton Monus/File Photo

Hungary’s parliament passed a law as Viktor Orbán’s ruling Fidesz party intensified its campaign against LGBT rights.

The new ruling may affect Nickelodeon programming, which airs shows featuring LGBTQ+ characters, such as The Loud House.

The measures have been likened by critics to Russia’s 2013 law against “gay propaganda” that independent monitors say has increased social hostility and fuelled vigilante attacks against lesbian, gay, bisexual and transgender people in the EU country’s eastern neighbour.

More information about the new anti-LGBTQ+ law can be found on Reuters and The Guardian.

From Index:

Sokmilliós elérésű magyar médiumok tiltakoznak a melegellenes törvény miatt

Az RTL Magyarország után az HBO, a Spektrum, a Nickelodeon, a Nők Lapja kiadója és a Katona József Színház is csatlakozott a tiltakozókhoz.
Hivatalos állásfoglalást tett közzé a kedden elfogadott törvényjavaslatra válaszul az HBO és anyacége, a WarnerMedia. Az amerikai központú, de a világ minden táján, így nálunk is elérhető filmes tartalomszolgáltató közleménye leszögezi:

"Visszautasítjuk a homofóbia, az előítéletesség és a diszkrimináció összes formáját, és büszkén hiszünk egy olyan befogadó és együttműködő társadalomban, amelyet sokféle egyéni hang és élmény gazdagít. Történeteink nem múló ereje abban rejlik, hogy kinyitják szemünket a világra, egymásra és új, eltérő nézőpontokra."

A Magyarországon kedvelt televíziós csatornák közül az RTL Magyarország már korábban reagált a törvényre. Szerdai közleményük szerint sorra csatlakoznak tiltakozásukhoz piaci versenytársaik, akikkel ebben a kérdésben egyetértenek.

"Büszkék vagyunk arra, hogy az RTL Magyarország mellé csatlakozott a magyar médiapiac számos további szereplője, így az A+E Networks UK, az AMC, az HBO és a WarnerMedia, valamint a ViacomCBS, hogy együtt szólaljunk fel a sokszínűség mellett és a nem heteroszexuális közösség megkülönböztetése ellen. Köszönjük, hogy egymással összefogva, közösen állunk ki egy igazságosabb, európaibb médiaszabályozásért!"

A közlemény nem említi a csatlakozók között az egyik legnagyobb, nálunk is kedvelt streamingszolgáltatót, amelynek menüjében külön kategóriában szerepelnek az LGBTQ-filmek. A Netflix megfogalmazása szerint: „A szerelem az szerelem. A dráma az dráma. A vígjáték az vígjáték. Meleg, leszbikus, biszex, transznemű és queer történetek változatos gyűjteménye.”

Saját közleményt adott ki a Centrál Médiacsoport. Nyomtatott kiadványaik közé tartozik a Nők Lapja, a Nők Lapja-brandhez tartozó magazincsalád, valamint a Meglepetés is. Az online felületen működteti a kiadó többek között a 24.hu, az nlc, a Nőklapja.hu és a Cosmopolitan.hu oldalakat.

Közleményükben leszögezik:

"Vállalatunk alapvető értéknek tekinti az emberekhez, a minket körülvevő világhoz és annak minden jelenségéhez való nyitott hozzáállást is. Ez egyet jelent az elfogadással, a sokszínűség támogatásával, az emberközpontú, toleráns gondolkodásmóddal. Büszkék vagyunk arra, hogy kollégáink közössége is nyitott és sokszínű.

Számunkra is kiemelt fontosságú a gyermekek, valamint a fiatalkorúak védelme, illetve a szexualitás öncélú megjelenítése elleni fellépés, mégis aggasztónak tartjuk a pedofília, illetve az alapvető emberi jognak számító szexuális orientáció összekapcsolását. Elfogadó attitűdünk és a hiteles tájékoztatásra való törekvésünk értelmében kötelességünk felszólalni a T/16365. számú törvény által kirekesztett szexuális kisebbségekért és minden emberért az ellen, hogy a fenti törvény értelmében az átlagtól eltérő nemi identitású embereket csak korlátozó feltételekkel lehet a nyilvánosság számára megmutatni."

A Filmhu nevű magyar moziportál a Facebookon tiltakozik:

"A melegellenessé módosított pedofiltörvény értelmében a tévében a késő esti műsorsávban vetíthetők le, illetve 18-as karikát kapnak azok a filmek, melyekben megjelenik a homoszexualitás, a transzneműség vagy a nemváltás. A Filmhunál azt valljuk, hogy a magyar filmművészet számos kiemelkedő alkotását súlyos hiba megbélyegezni. Mi, nézők leszünk szegényebbek azáltal, ha ezeket a filmeket a fiatalokra nézve – tévesen – veszélyesnek és károsnak ítélik. Fontos alapelvnek tartjuk, hogy senkit ne érjen hátrányos megkülönböztetés a szexuális orientációja vagy a nemi identitása miatt.

Szeretnénk még sok kiváló, bátor és érvényes magyar filmet látni LMBTQ-témában. Hiszünk abban, hogy a filmben is rejlik akkora erő, hogy egyéni sorsok érzékeny és hiteles bemutatásán keresztül képes segíteni abban, hogy egy egymás elfogadásán alapuló, a sokszínűségben lehetőséget látó társadalomban élhessünk."

A Katona József Színház is a Facebookon állt ki az elfogadás, az egyenlőség és az emberi jogok tiszteletben tartása mellett. Ebben hangsúlyozzák, hisznek abban, hogy „minden ember szabadnak és jogokban egyenlőnek születik és marad”. A színház nyílt leveléhez csatolták Székely Kriszta, a Katona rendezője beszédét, amelyet a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen mondott el.

A művész többek között leszögezte:

"A demokratikus állam azért van, hogy megkönnyítse az utunkat, és nem azért, hogy elfedje a valóságot, félrevezessen, egyszóval hogy kibasszon velünk. A homoszexualitás, transzneműség vagy bármiféle, a heterótól eltérő identitás összemosása a pedofíliával súlyos és a társadalomra veszélyes hazugság. A fiataloktól megvonni annak lehetőségét, hogy tanuljanak a világról, és ezen keresztül elfogadják magukat, hogy elfogadják társaikat, a szülőktől megvonni annak lehetőségét, hogy biztonságban tudják gyerekeiket, önkényes és alpári kezdeményezés."

###


Follow NickALive! on Twitter, Tumblr, Reddit, via RSS, on Instagram, and/or Facebook for the latest Nickelodeon Hungary News and Highlights!

No comments:

Post a Comment

Have your say by leaving a comment below! NickALive! welcomes friendly and respectful comments. Please familiarize with the blog's Comment Policy before commenting. All new comments are moderated and won't appear straight away.