Tuesday, May 07, 2019

Prima Comedy Central Czech Republic to Celebrate SpongeBob SquarePants' 20th Anniversary and Honour Stephen Hillenburg at Anifilm 2019

To celebrate SpongeBob SquarePants' landmark 20th anniversary, and to pay tribute Stephen Hillenburg, the creator of the beloved animated Nickelodeon series, who sadly passed away in November 2018 following a battle with ALS, Prima Comedy Central, the Czech version of Nickelodeon's sister channel, Comedy Central, will be showcasing SpongeBob SquarePants at Anifilm 2019, an International Festival of Animated Films, which will be taking place in Třeboň in the Czech Republic between Tuesday 7th - Sunday 12th May 2019!


For Anifilm 2019, Prima Comedy Central has picked several SpongeBob SquarePants episodes, including rarities such as its puppet special, and created two one-hour-long blocks - I and II - which will be screened throughout the festival. Each screening will be followed by animation expert Jiřího Flígla, who will give a talk about the history of the 20-year-old pop culture phenomenon. Each screening

SPONGEBOB SQUAREPANTS I

Tuesday 7th May 2019

10.30 - 11.30
Jindřichův Hradec - Castle

12.30 - 13.30
Roháč – Czech TV Hall

Saturday 11th May 2019

13.30 - 14.30
Zlatá Hvězda

SPONGEBOB SQUAREPANTS II

Thursday 9th May 2019

16.30 - 17.30
Roháč – Czech TV Hall

Sunday 12th May 2019

09.00 - 10.00
Roháč – Czech TV Hall

Anifilm is an annual film festival that presents the latest trends, practices and technologies in the world of animation, and also provides space for meetings of filmmakers, film professionals, students and fans from around the world. For morre information about Anifilm, visit anifilm.cz.

Below is the official programme information for the SpongeBob SquarePants screenings:

English:

SPONGEBOB SQUAREPANTS

Stephen Hillenburg | United States | 60 min | 6+

It has been twenty years since we first visited Bikini Bottom and met its inhabitants with the titular hero. Biologically speaking, SpongeBob is a yellow sea sponge, but he’s mainly an indomitable optimist with a big heart and the soul of a child. He is employed as an enthusiastic hamburger flipper at the Krusty Krab where he, along with the cynical Squidward, works for the greedy Mr. Krabs. When he’s not at work, SpongeBob spends his time getting up to shenanigans with his friends – silly Patrick Star and Sandy Cheeks, a resourceful squirrel who lives underwater in a diving suit. The series, which became an international hit show not only among children, was developed for Nickelodeon by animator and marine biologist Stephen Hillenburg. To commemorate Hillenburg’s passing last year and also this year’s anniversary of his show, we have picked several of its episodes including rarities such as its puppet special and created two one-hour-long blocks – A and B.

Produced by: Nickelodeon, USA, 1999–2018

Čeština

SPONGEBOB V KALHOTÁCH

Stephen Hillenburg | Spojené státy | 60 min | 6+

Je to již dvacet let, kdy diváci televizních obrazovek poprvé nahlédli do Zátiší bikin a poznali jeho mořské obyvatele v čele s titulním hrdinou. Spongebob je z biologického hlediska žlutá houba, ale hlavně nezdolný optimista s velkým srdcem a dětskou duší. Pracuje jako nadšený obraceč hambáčů v rychlém občerstvení Křupavý krab, kde spolu s cynickým Sépiákem tvoří zaměstnanecký tým šéfovaný hamižným panem Krabsem. Když není v práci, tráví Spongebob svůj čas skopičinami s kamarády – hloupatým Patrickem mořskou hvězdicí a Sandy, vynalézavou veverkou, která pod vodou přebývá v skafandru. Seriál, který se stal mezinárodním hitem nejen mezi dětmi, vytvořil animátor a podmořský nadšenec Stephen Hillenburg pro televizní stanici Nickelodeon. K připomínce jeho loňského úmrtí a zároveň letošního výročí seriálu z něho vybíráme několik dílů, včetně rarit – jako je speciální loutkový díl. V kinosálech na selekci narazíte ve dvou hodinových blocích A a B.

Výroba: Nickelodeon, USA, 1999–2018

###

From RadioTV:

Spongebob v kalhotách slaví 20 let, je historicky nejúspěšnějším dílem Nickelodeonu

Je žlutý, věčně optimistický, žije pod vodou a nosí slušivý obleček. Jen málokdo by neznal Spongeboba v kalhotách, v originále SpongeBob SquarePants, za jehož zrodem stojí mořský biolog Stephen McDannell Hillenburg.

Pátý nejdéle běžící seriál, stále vznikají nové části

Oblíbený žlutý hrdina ze Zátiší Bikin slaví letos již dvacáté narozeniny. Humorný animák je v USA pátým nejdéle běžícím seriálem a oslavy jeho existence probíhají na televizních obrazovkách po celý rok. Prima Comedy Central k příležitosti výročí propůjčí dobrodružné příběhy nejznámější mořské houby a jejích kamarádů také na festival Anifilm.

S nápadem na tvorbu figurek mořských tvorů přišel Stephen Hillenburg během svých přednášek mořské biologie v Kalifornii a již v roce 1999 spatřil světlo světa první díl o mořské houbě, který Hillenburg sám napsal, produkoval i režíroval.

240 odvysílaných dílů vypráví o podmořském městě Zátiší Bikin a jeho obyvatelích. Kromě hlavního hrdiny Spongeboba, který bydlí v ananasovém domečku se svým mazlíčkem – vodním šnekem Garym, tu žije také jeho nejlepší přítel, mořská hvězdice Patrik nebo vynalézavá veverka ve skafandru Sandy. Spongebob je stále dobře naladěn, a to i přesto, že pracuje v restauraci pana Krabse s kolegou sépiákem, který ho nemá zrovna v lásce.

Seriál stojí na přehnané pozitivitě až naivitě hlavního hrdiny a častou neschopnost jeho okolí tento povahový rys akceptovat. Spongeboba již od jeho vzniku vysílá dětský kanál Nickelodeon patřící do portfolia VIACOM-u. Čeští diváci se mohli s tímto dílem poprvé setkat v roce 2009.

Celosvětový úspěch

I přesto, že otec slavné mořské houby loni v listopadu zemřel v důsledku nemoci ALS, úspěch Spongeboba stále roste. Seriál má obrovské množství suvenýrů, ale také komiksy, muzikál a dva filmy. Letos začala již 11. série oblíbeného animáku, jehož epizody mohou čeští diváci zhlédnout na Prima Comedy Central. Hlas, který Spongebobovi v originále propůjčuje Tom Kenny, dabuje Jan Maxián. Ten daboval v minulosti již řadu animovaných postav např. ve filmové sérii Madagaskar nebo Pokémon.

Právě Prima Comedy Central propůjčí k příležitosti oslav vybrané epizody pro třeboňský festival animovaného filmu Anifilm, který probíhá od 7. do 12. května 2019. Zde poběží Spongebob v kalhotách v několika blocích s následnou přednáškou odborníka Jiřího Flígla o historii dvacetiletého fenoménu.

Festival představuje aktuální trendy, postupy a technologie ve světě animace a zároveň zprostředkovává prostor pro setkávání tvůrců, filmových profesionálů, studentů, teoretiků i fanoušků z celého světa.

Spongebob v kalhotách, Spongebob SquarePants – fotogalerie


Spongebob v kalhotách s nejlepším kamarádem Patrickem. Zdroj: PR zastoupení Viacom International Media Networks pro ČR


Spongebob v kalhotách ve svém světě. Zdroj: PR zastoupení Viacom International Media Networks pro ČR
Spongebob v kalhotách s nejlepším kamarádem Patrickem. Zdroj: PR zastoupení Viacom International Media Networks pro ČR

###

More Nick: Nickelodeon Marks 20 Years of "SpongeBob SquarePants" with the "Best Year Ever"!

Additional sources: Google Translate, Česká televize, Wikipedia (II).
Follow NickALive! on Twitter, Tumblr, Reddit, via RSS, on Instagram, and/or Facebook for the latest Nickelodeon Central and Eastern Europe and SpongeBob SquarePants News and Highlights!

No comments:

Post a Comment

Have your say by leaving a comment below! NickALive! welcomes friendly and respectful comments. Please familiarize with the blog's Comment Policy before commenting. All new comments are moderated and won't appear straight away.